Gebruik van mobiele telefoon als communicatie middel bij kinderen

De meeste kinderen gebruiken hun mobiele telefoon om te bellen en te sms’en. Bijna 75 % van de jongeren gebruikt hun mobiele telefoon ook als horloge en fototoestel. Daarnaast speelt 50% van de jongeren spelletjes op hun mobiel of luisteren ze er muziek mee.

Van de 8 tot 12 jarigen heeft 90% zijn mobiel gekregen van zijn ouders, om bereikbaar te zijn voor zijn of haar ouders. Ruim 50% van deze jongeren zegt dat ze hun mobiel alleen hebben voor in het geval van nood. Dit is ook zichtbaar in hun belbedrag, aangezien de jongsten nauwelijks tot geen contact hebben met hun vrienden of vriendinnen via de telefoon. Van de 8 jarigen belt 75% ook alleen met de ouders.

Ook is er bijna geen sms contact tussen de jongeren. Naarmate ze ouder worden (rond de 12 jaar) komt hier een grote verandering in, dan gaan de jongeren naar de middelbare school en komen de vrienden op de eerste plaats. Dit is ook zichtbaar in het fotogebruik. Jongeren onder de 12 jaar zetten familie op de eerste plaats, omdat er vrijwel alleen foto’s van familie leden voor komen. Bij kinderen van (of boven de) 12 jaar komen vrienden op de eerste plaats en daarna familie.

Voorkeur mobiel besturingssysteem

Het meest recente onderzoek wat ik kon vinden was uit 2011. Inmiddels zullen de percentages alweer aangepast zijn, maar dit kan alsnog gebruikt worden ter indicatie. Het mobiele besturingssysteem Android van Google heeft in Nederland een marktaandeel van 36% en is daarmee marktleider. Het mobiele besturingssysteem iOS van Apple staat op de tweede plek met 23%.